Aromatherapie veilig gebruiken

Ik werk met de etherische oliën van Tisserand. Zij geven de volgende richtlijnen voor het veilig gebruiken van aromatherapie. Heb je twijfel over of een olie voor jou geschikt is? Stuur me een bericht via de site, via het contactformulier of stuur een app naar 0655243288.

 

OVER AROMATHERAPIE, VEILIGHEID & TOEPASSING

 

OVER AROMATHERAPIE

Aromatherapie is het toepassen van vluchtige etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd voor het bevorderen van lichamelijk en psychisch welzijn. Het woord aroma duidt op de geur van de oliën.

Etherische olie bevat de pure essentie zoals gevonden in bloemen, bessen, grassen, wortels, zaden, bast, vruchten en kruiden, en wordt voornamelijk verkregen door distillatie. Elke olie heeft zijn eigen unieke karakter, aroma en therapeutische eigenschappen.
De oliën zijn zeer geconcentreerd en dus zuinig in gebruik. 
 
Etherische oliën bestaan uit zeer kleine aromatische natuurlijke chemische stoffen die ingezet kunnen worden voor gezondheid, schoonheid en hygiëne. Wij kunnen hiervan profiteren door ze toe te passen bij massage, baden, verdamping en inhalatie. 

 

Tisserand Aromatherapy wordt wereldwijd beschouwd als een van de betrouwbaarste leveranciers van etherische oliën en staat bekend om expertise en integriteit. 
Al sinds 1974 levert Tisserand Aromatherapy de zuiverste kwaliteit oliën aan zowel professionals als liefhebbers. Oorspronkelijk opgericht door aromatherapie pionier Robert Tisserand. Het merk biedt naast etherische oliën een complete lijn verzorgingsproducten op basis van aromatherapie.

 
ETHERISCHE OLIËN VAN TISSERAND AROMATHERAPY: 
Tisserand 100% pure, zuivere etherische oliën worden wereldwijd erkend als behorend tot de mooiste. De integriteit van onze ingrediënten vormt de kern van het bedrijf. De natuurlijke plantenextracten gebruikt om onze olie te maken, zijn afkomstig uit de hele wereld. Wij gebruiken uitsluitend biologische, wild gewonnen en ethisch geoogste etherische oliën en wachten tot planten op natuurlijke wijze tot wasdom komen om maximale geurintensiteit en zuiverheid te garanderen.


Biologisch (ORGANIC):
Gecertificeerde biologische etherische oliën zijn afkomstig van planten waarvan de teelt aan strikte biologische normen dient te voldoen. Dit betekent dat de telers geen kunstmatige meststoffen, herbiciden of pesticiden gebruiken, en er vindt geen genetische modificatie (GM) of bestraling plaats. Bovendien is er geen vervuiling van de plaatselijke lucht en het grondwater. In plaats daarvan wordt gewerkt met ecosysteem beheermethoden voor behoud van de gezondheid van zowel plant als bodem. 
Onze biologische oliën voldoen aan de normen van de International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) die de Soil Association en Ecocert accrediteren.


Wild gewonnen (WILD CRAFTED):
Wild crafted etherische oliën worden verkregen van planten die niet gecultiveerd worden. Ze worden verzameld in hun natuurlijke habitat. Dit levert prachtige etherische oliën omdat de planten groeien in een omgeving waaraan zij zich van nature hebben aangepast. We oogsten duurzaam voor behoud van de soort.


Ethisch geoogst (ETHICALLY HARVESTED):
Duurzame teelt ligt ons na aan het hart en wij verzekeren dat de bomen, struiken en planten die gebruikt worden om Tisserand etherische oliën te maken niet uitgeput raken door overexploitatie.   

 

VEILIGHEID

Etherische oliën zijn gemakkelijk en veilig toe te passen, mits je je aan de veiligheidsvoorschriften houdt.
Het is belangrijk dat je voor gebruik onderstaande veiligheidsvoorschriften leest en de instructies op de bijsluiter in de verpakking volgt, zodat je zoveel mogelijk baat hebt bij het gebruik van etherische oliën. 

 

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN:

 

Het aantal aanbevolen druppels niet overschrijden:

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd. Onze etherische oliën zijn 100% natuurlijk, puur en zuiver. Ze worden gemaakt van kruiden, specerijen, bloemen, harsen etc. en kunnen zeer krachtig zijn. Soms zijn voor een druppel etherische olie honderden bloemen nodig. 
Dus houd je aan het aanbevolen aantal druppels, hoezeer je ook van de geur houdt! 

 

Etherische oliën mogen nooit worden ingenomen zonder advies en begeleiding 
van een professionele (gedegen opgeleide en daartoe bevoegde) beroepsbeoefenaar:

Etherische oliën kunnen inwendig schade veroorzaken indien inwendig gebruikt. 
Indien iemand per ongeluk olie heeft ingeslikt dient u direct medische hulp in te schakelen.

Bewaar etherische oliën altijd buiten bereik van kinderen: 

Indien een kind per ongeluk etherische olie heeft ingeslikt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. 

 

Etherische oliën niet onverdund op de huid aanbrengen:

Breng etherische oliën zorgvuldig aan:Voor alle etherische oliën geldt dat -zelfs na verdunning- contact met gevoelige gebieden zoals de ogen vermeden dient te worden. 
Is er toch olie in de ogen gekomen, spoel dan direct met veel water uit en raadpleeg een arts.

 

Etherische oliën van Bergamot, Citroen, Sinaasappel, Limoen mogen niet op de huid gebruikt worden bij blootstelling aan zon of gebruik van zonnebank.

Vermijd tenminste 12 uur na het aanbrengen blootstelling aan de zon/zonnebank.  

 

Citroengras, Citronella, May Chang en Tea-Tree mogen niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 6 jaar of op een gevoelige huid. 

Deze oliën zijn te krachtig voor kinderen jonger dan 6 jaar en bij een gevoelige huid. 

 

Massage van kinderen jonger dan 6 jaar: 

Bij het masseren van kinderen jonger dan 6 jaar, mogen niet meer dan 2 druppels etherische olie per 15ml plantaardige (basis)olie of lotionmengbasis worden gebruikt. 
En niet meer dan 2 druppels etherische olie mogen worden toegevoegd aan hun bad of verdamper. Aromatherapie, in het bijzonder massage, werkt goed bij kinderen. Maar niet alle etherische oliën zijn geschikt voor gebruik bij kinderen. Raadpleeg de veiligheidsinstructies. 

 

Etherische oliën moeten ook wanneer zij verdund zijn met voorzichtigheid worden gebruikt bij kinderen jonger dan 6 jaar. 

 

Gezondheid en medicatie:

Bij zwangerschap of als je lijdt aan een huidaandoening, epilepsie, astma of hoge bloeddruk of onder behandeling bent met medicijnen, of in geval van twijfel over een aandoening, dan is het belangrijk deskundig medisch advies in te winnen, alvorens etherische oliën te gebruiken.

 

Gebruik in huis:

Zorg ervoor dat etherische oliën niet in contact komen met gepolijste of geverfde oppervlakken en kunststoffen aangezien dit vlekken of beschadiging kan veroorzaken. Etherische oliën zijn ontvlambaar, houd ze daarom uit de buurt van open vuur.

 

Etherische oliën bewaren:

Bewaar de oliën koel en donker dus niet blootstellen aan direct zonlicht en warmte! Na opening binnen 1 jaar gebruiken. 
Voor maximale houdbaarheid kun je de oliën in de koelkast bewaren (mits dit veilig is i.v.m. kinderen). Indien je van deze voorschriften afwijkt en de oliën blootgesteld worden aan licht, lucht en warmte wordt de houdbaarheid aanzienlijk korter! 

 

TOEPASSING

Etherische oliën kunnen thuis eenvoudig gebruikt worden. Onderzoek naar geur heeft aangetoond dat reuk een sterkere emotionele reactie opwekt dan de andere zintuigen. 

Via aromatherapie kun je dan ook profiteren van de speciale eigenschappen van zuivere etherische oliën die verkregen worden uit diverse geurige plantdelen. Gebruik ze voor hun therapeutische eigenschappen, ter bevordering van jouw welzijn of simpelweg voor je plezier.
 
Hieronder vind je de belangrijkste toepassingsmethoden. Het assortiment van Tisserand Aromatherapy biedt je alle producten om zelf mengsels te maken.
Toch liever kant-en-klare mengsels op maat? Klik hier voor meer informatie.

 

DE VIER BELANGRIJKSTE TOEPASSINGSMETHODEN VAN ETHERISCHE OLIËN ZIJN:

1. MASSAGE
Wil je je heerlijk ontspannen en energiek voelen, dan gaat er niets boven een massage. Pure etherische oliën zijn te geconcentreerd om direct op de huid te gebruiken en moeten dus eerst verdund worden (let op voor kinderen dienen hoeveelheden aangepast te worden en niet alle oliën zijn geschikt voor kinderen.

LICHAAMSMASSAGE: gebruik tot maximaal 5 druppels etherische olie vermengd met 10 ml plantaardige basisolie (zie assortiment).

GEZICHTSMASSAGE: gebruik tot maximaal 2 druppels etherische olie vermengd met 10 ml plantaardige basisolie (zie assortiment).

2. IN BAD
Het gebruik van etherische oliën in bad is een gemakkelijke en aangename manier om van de oliën te genieten.

Voeg tot 6 druppels etherische olie toe aan 20 ml plantaardige basisolie (bijvoorbeeld jojobaolie (let op: bad wordt glad) of een emulgator. Net voordat je in een gevuld bad stapt, voeg je dit mengsel toe aan het badwater. Verspreid het mengsel goed door het water.

Terwijl je heerlijk in je geurige bad ligt, wordt een klein deel van de olie door de huid opgenomen en de warmte van het water verdampt langzaam de rest.

3. DIFFUSIE / VERDAMPING
De vluchtige bestanddelen in etherische oliën maken ze zeer geschikt voor gebruik in een diffuser of verdamper. 

Tisserand biedt hiervoor de Aroma Spa Diffuser aan. Om de door jou gekozen sfeer te creëren gebruik je in de Aroma Spa Diffuser tot 6 druppels etherische olie van Tisserand Aromatherapy. Heb je een ander apparaat dan volg je de gebruiksaanwijzing daarvan. Sommige apparaten werken met water, andere niet. Bij het gebruik van een aromalampje met waxinelichtje doe je in het kommetje eerst water waarna je de etherische oliën toevoegt.

4. INHALATIE
Een aantal etherische oliën, zoals bijvoorbeeld Eucalyptus die de luchtwegen vrijmaakt, is ideaal voor inhalatie.

Let wel op; wij raden deze methode af bij astma of ernstige aandoeningen van de luchtwegen, omdat in dit geval de sterke aroma's de symptomen juist kunnen verergeren.

  • STOOMINHALATIE:  voeg 3-5 druppels etherische olie toe aan een kom heet water (niet kokend) en inhaleer de damp gedurende 5 – 10 minuten. Wij raden het gebruik van stoominhalatie d.m.v. deze traditionele methode af voor kinderen jonger dan 10 jaar. In dit geval kun je gebruik maken van diffusie/verdamping zie hierboven.
  • PERSOONLIJKE INHALATIE: doe 1 – 2 druppels etherische olie op een tissue. Geur naar behoefte diep opsnuiven. 

 

De hierboven gegeven informatie betekent niet dat deze hoeveelheden voor alle etherische oliën in alle situaties en voor iedere persoon van toepassing zijn.  
Met etherische oliën van Tisserand Aromatherapy ben je verzekerd van de beste kwaliteit:  ALTIJD 100% PUUR EN ZUIVER. 
Wereldwijd door professionele aromatherapeuten gebruikt en aanbevolen.  

Wij wensen je veel plezier van Aromatherapie!