Tekenen als therapie

Gepubliceerd op 14 september 2020 om 11:22


Door te tekenen kan jouw onderbewuste boodschappen doorgeven en laat het nou net die boodschappen zijn die voor jou van belang zijn. Wat een prachtig middel is het om je onderbewuste te laten spreken.

 

In mijn praktijk vraag ik mijn cliënten vaak een keer te tekenen, dit doe ik zowel bij kinderen als volwassenen.

Als je tekent vanuit rust, is het een prachtig middel voor jouw onderbewuste om van zich te laten horen. Sommige stukken zitten zo diep in je verborgen, hoe geweldig is het om deze puzzelstukjes te ontvangen door middel van jouw eigen creatie.

 

Inzichten over wat er in jouw onderbewustzijn aanwezig is, kan je helpen blokkades op te heffen, je nieuw bewustzijn geven en zo ruimte maken voor nieuwe mogelijkheden. Het is het begin van het doorbreken van patronen.

 

Zeker voor mensen die niet makkelijk over hun gevoelens praten en voor kinderen, is tekenen een goed middel om erachter te komen wat er daadwerkelijk in hen omgaat.

 

Als kinderen bij mij in de praktijk tekenen, is het ongelooflijk welke specifieke boodschappen zij doorgeven, boodschappen bestemd voor hun ouders. Kinderen spiegelen stukken van hun ouders, niet alleen de blokkades, maar ook de liefde.

Het lezen van de tekening vind ik één van de mooiste dingen om te doen. Het is zo bijzonder wat iemand zichzelf of zijn ouders wil vertellen en ik mag dan de boodschapper hiervan zijn. Dan voel ik me echt bevoorrecht.

 

Als ik een tekening ga lezen, zorg ik ervoor dat ik zelf eerst in volledige rust ben. Daarna schrijf ik alles wat in me opkomt op als ik naar de tekening kijk en bestudeer ik de manier waarop het papier is gebruikt en welke wat er op welk vlak staat. Vervolgens kijk ik naar alles wat ik heb opgeschreven, haal de betekenissen erbij en probeer ik als laatste alle elementen aan elkaar te koppelen. Hiervan maak ik een verslag, het verslag deel ik met mijn cliënt. 

 

Eén van de 1e dingen die ik bekijk zijn de kleuren die het meeste opvallen, daarna ga ik steeds verder kijken naar de andere kleuren en zien wat, hoe en waar de kleuren zijn gebruikt.

 

Elke kleur heeft een eigen trilling en betekenis.

 

Kleuren hebben vele betekenissen, door de kleuren te koppelen aan andere gegevens van de tekening, verbind ik de elementen en kijk ik met een holistische visie.

 

Het lezen van een tekening is niet zomaar iets dat ik even doe, ik neem hier ruim de tijd voor en leg de tekening regelmatig weg, om zo steeds weer tot nieuwe inzichten te komen.

Een aantal kleuren en hun betekenissen vind je hieronder. De kleur staat niet op zichzelf, om de echte betekenis te achterhalen is het belangrijk dat er goed wordt gekeken naar het geheel van de tekening, om zo de daadwerkelijke boodschap te mogen lezen.

 

Kleur Algemene betekenis Steekwoorden
Rood De verbondenheid met leven en dood Levendigheid, warmte, vuur, enthousiasme, liefde, kracht, gevaar roep om hulp, opstandigheid, hevige emoties, begrenzing
Oranje De op- en ondergaande zon, kleur die warmte en gevoel uitstraalt Warmte, optimisme, hoop, creativiteit, gevoel, levenslust, spannende situaties, opdringerigheid
Geel Ambivalente kleur, met een sterkt tegenstelde uitstraling, er zit zowel warm als zuur in geel Levenskracht, warmte, optimisme, openbaring, onsterfelijkheid, vruchtbaarheid, herrijzenis, teveel energie, over-actief, boosheid, onzekerheid, jaloezie, vluchtig
Groen Kleur van de hoop Groei, ontwikkeling, rust, een nieuw begin, rust, ontspanning, prilheid, aarzeling, overweldigend, ziekte of jaloezie (gifgroen), onervaren, stagnatie
Blauw Hemelse, goddelijke kleur Zelfvertrouwen, transformatiekleur, rust, communicatie, verliefdheid, behoudend, conservatief, zweverig, alleen, ongeliefd, verwarring
Paars Kleur van spiritualiteit en verbinding Luxe, magie, waarheid, wijsheid, daadkracht, bemiddeling, kalmering, spanning, rouw, verdriet, passiviteit
Wit Het licht van de zon, de maan en de sterren Einde, prilhed, wijsheid en reiniging, een gedeelte dat nog onbekend is, onbewust of onrijp is,onschuld, leegte, niets, verdriet, stilstand, blanco
Zwart Wordt beleefd in de nacht en in het donker Aarde, nieuw begin, stoerheid, veiligheid, bescherming, gevaarlijk, macht, rouw, depressie, vedriet, opstand, machtstrijd

Het is mooi om te zien wat een eigen gemaakte tekening al niet in iemand los kan brengen, welk bewustzijn er optreedt en welke nieuwe inzichten er ontstaan. Er start een proces, een proces van bewustzijn en verwerking, waardoor er ruimte komt voor de eigen onbegrensde mogelijkheden.

 

Ben je nieuwsgierig geworden wat jouw onderbewustzijn jou te vertellen heeft? Reserveer dan nu je plek in de workshop op 2, 7 of 12 oktober: https://www.praktijkdeoranjevlinder.nl/workshops

 

Heb je vragen of boek je liever een privé tekensessie voor jezelf of voor jouw kind(eren)? Neem gerust contact met me op via het contactformulier, info@praktijkdeoranjevlinder.nl of stuur een app of SMS naar 0655243288.

 

Veel liefs, Laura


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.