Creëer magie door betrokkenheid

Gepubliceerd op 22 oktober 2020 om 15:46

Voor mij straalt de hele maand december magie uit.

Dat begon al vroeg, toen ik klein was haalden we altijd op mijn verjaardag, 10 december, de kerstboom. Wat een feest! Samen optuigen en keihard meezingen met Wham en Mariah Carey.

 

Toen ik moeder werd, besloot ik deze traditie voort te zetten. En wat blijkt, mijn hoogstimulatieve zoon vindt de decembermaand ook het geweldigste wat er is! Ondanks dat hij heel gevoelig is voor spanning en prikkels, daar hebben we beiden mee leren omgaan.

 

Ik zal meerdere tips delen op de December 2 Remember pagina, 1 tip, wat voor mij de belangrijkste is gebleken is 'betrokkenheid'. En dan bedoel ik betrokkenheid in alle vormen. Betrek je kind(eren) bij alles wat met de decembermaand te maken heeft, zowel de minder fijne als de fijne dingen. Laat ze er een wezenlijk onderdeel van zijn. En wees zelf als ouder ook betrokken bij je kind, ga samen leuke dingen doen, bedenk samen gave plannen, sta stil bij het gedrag van jouw kind en benoem het. Door betrokken te zijn en te tonen, laat je de verbinding weer stromen.

 

Betrokkenheid toon je al door bijvoorbeeld gewoon eens op ooghoogte van je kind te vragen hoe het echt met hem of haar gaat. Hoe voel je je? Hoe gaat het met je? Wat vind je het leukst aan Sinterklaas / Kerst / Oud & Nieuw? Wat vind je het meest spannend? Etc. Ga gewoon eens een gesprek aan met je kind, je kind voelt zich dan van belang en gezien.

 

Het is voor je kind heel fijn om betrokken te worden bij de decembermaand. Het gebeurt nogal eens dat er flink wat chaos ontstaat tijdens het regelen van alle cadeaus, de versiering, het eten etc. Plan daarom momenten in je agenda  om daadwerkelijk samen iets te ondernemen.

 

Dit kan heel simpel een spelletjesmiddag zijn, een boswandeling, kerstkoekjes bakken of wat je maar ook samen kunt bedenken.

Om de betrokkenheid te vergroten, kun je bijvoorbeeld samen activiteiten verzinnen en deze schrijven op kleine papiertjes. De papiertjes vouwen jullie vervolgens op en stoppen ze in een grote pot.

 

Op de momenten dat je tijd samen hebt gepland, trekt jouw zoon of dochter een papiertje uit de pot en ga die activiteit vervolgens ook doen. Zo gaat het kind voelen dat hij of zij ertoe doet en dat is weer heel goed voor het zelfvertrouwen!

Voor hooggevoelige kinderen is het belangrijk om structuur in de dag te hebben en niet al te veel verrassingen. Vertel ze daarom de dag van tevoren wat er de volgende dag op de planning staat. Gaan jullie iets heel spannends doen? Vertel het dan een aantal dagen van tevoren. Zo kan jouw kind zich goed voorbereiden op de dag en eventuele vragen erover aan je stellen.

 

Vergeet ook tijdens de drukke decembermaand niet te ontprikkelen. Hooggevoelige kinderen hebben die ontprikkeling echt nodig. Er zijn vele manieren om te ontprikkelen, en wat het beste werkt bij jouw zoon of dochter is iets wat je mag gaan ervaren. Hoogsensitieve kinderen raken bijvoorbeeld hun prikkels kwijt als er rustig en liefdevol wordt voorgelezen, hoogstimulatieve kinderen hebben meer aan fysieke bezigheden, zoals het beklimmen van een boom of een grote boswandeling. Alle kinderen hebben heel veel baat bij een massage om te ontprikkelen. Door aanraking komt het gelukshormoon vrij en door te masseren worden de prikkels afgevoerd.

 

Een holistische helende massage is zeer waardevol voor hooggevoelige kinderen, door deze massage wordt er onder andere ruimte in het hoofd gemaakt, vastzittende emoties worden losgemaakt en afgevoerd.

 

Als je hierin interesse hebt, kun je een massage bij mij in de praktijk boeken of je kunt je opgeven voor de cursus holistische massage, dan leer ik jou de gehele massage en kun je die zo vaak als je wil toepassen bij jouw zoon of dochter of wie je het ook gunt.

Dit waren al best wat tips om er samen een prachtige maand van te maken. Je vind er meer op de inspiratiepagina.

 

Ik wens je een magische decembermaand en vergeet niet af en toe even stil te staan en te zien wat voor magie er al om je heen is.

 

Liefs,

Laura


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.