Het grotere geheel

Gepubliceerd op 19 december 2020 om 21:10

Corona, het is niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. Het is er en we kunnen er niet omheen. Het virus en alle zaken die hiertoe behoren hebben effect op alles en iedereen.

 

Deze blog schrijf ik niet om mijn mening te geven over Corona of de maatregelen. Degene die mij kennen, weten hoe ik erover denk. Als je een keer een open gesprek met mij hierover wil, stuur me gerust een berichtje, ik ben benieuwd naar jouw mening.

Ik schrijf deze blog omdat er iets is dat ik van me af wil schrijven. Niet eerder heb ik zo’n verdeeldheid gevoeld in ons land. Ik zie en voel een enorme verdeeldheid, waarbij we het grotere geheel totaal zijn verloren.

 

Degene die voor de maatregelen zijn en degene die tegen de maatregelen zijn. 2 kampen, en iedereen voelt de urgentie om koste wat het kost iemand van het andere kamp te overtuigen.


Het gaat eigenlijk niet eens meer om het virus, het gaat om wat het doet met ons, als volk. Solidariteit en egoïsme zijn woorden die continue vallen als het gaat om de 2 groepen waarin ons land nu verdeeld is.

 

Ik zie vriendschappen die worden verbroken, relaties die worden beëindigd, er heerst een gevoel van woede op elkaar, en een gevoel van angst. Is dit wat we onze kinderen willen leren? Dat de mening van een ander er niet toe doet? Er is verdeeldheid en die wordt vanuit alle kanten gevoed. We zijn de grip op het grotere geheel volledig kwijt.

Vooral voor hooggevoelige mensen zijn juist die gevoelens van angst, woede en verdriet die heersen in de maatschappij belastend.

Ook ik betrapte mezelf er vorige week op dat ik enorm woest was. Dat is ook de reden dat ik even niks heb gepost. Ik besefte me dat deze woede die ik voelde niet per se van mij was. Het is een gevoel dat heerst. Voor mij is het dan heel belangrijk om weer terug bij mezelf te komenDat doe ik met behulp van aromatherapie, Bach Bloesem remedies, tekenen en mediteren. Ook kijk ik dan even niet het nieuws of alle reacties op social media. Dan is er in mij weer ruimte om het grotere geheel te bekijken.


Dit kan toch niet de bedoeling zijn? In een land waar vrijheid van meningsuiting zo hoog in het vaandel staat. Een land dat barst van de tolerantie. Dat we zo tegenover elkaar komen te staan, dat we direct iemand uitschelden als hij of zij anders denkt of doet, dat we elkaar aanvallen, dat we elkaar met de nek aankijken als je geen mondkapje draagt (voor 1 december).

 

En nu is het gesprek van de dag de vaccinatie, je bent een egoïst als je het vaccin weigert, want dan breng je de gehele mensheid in gevaar, zeggen de mensen die voor zijn. De mensen die tegen zijn noemen degene die voor zijn schapen.

 

Waar is het respect voor elkaar gebleven? Waarom kijken we niet meer naar de mens, maar enkel naar hoe diegene in de corona-situatie staat. Is corona wie wij zijn? Ben jij corona? Of ben jij mens? Met een mening over corona en over duizenden andere dingen? En kun je dan ook naar de ander kijken buiten de corona-mening?

Deze verdeeldheid mag geen doorgang krijgen.

Al te lang wordt er gevochten om meningen, om overtuigingen en met welk doel? Als jij vol in de discussie gaat met iemand die je lief hebt en je kapt alles af wat diegene vindt of je maakt diegene belachelijk, alleen omdat jij een andere mening hebt, heb je hem of haar dan wel echt lief? Neem je je naaste dan wel serieus?

 

Natuurlijk mag je vrij zijn om je mening en frustratie te uiten en te onderbouwen. Dat doe ik ook in gesprekken met mensen die voor de maatregelen zijn en mensen die tegen zijn. Ik kijk niet anders naar iemand met een andere mening. Ik laat diegene in zijn waarde, want ik weet, we zijn beide mens, we denken gewoon even anders. 


Ik zie in beide kampen momenteel zoveel urgentie om de ander te overtuigen, dat de urgentie zich uit in woede, frustratie en bedreigingen. Dit gaat mij te ver.

Het grotere geheel is niet corona, het grotere geheel is onze samenleving, waarin we elkaar respecteren en we ons veilig voelen om onze mening te uiten.

Het lijkt me zo fantastisch als we ons met z’n allen hierop zouden richten, het grotere geheel, onze verbinding. Als we daar toch eens die passie en energie in stoppen die we nu gebruiken om een ander te overtuigen van onze mening… 

Liefs, Laura


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Steve van der Lans
10 maanden geleden

Stuur me alsjeblieft ff een berichtje wat je zegt is zo herkenbaar

Laura
10 maanden geleden

Hoi Steve, wat fijn. Ik stuur je zo een mailtje.

Hanneke
10 maanden geleden

Je hebt helemaal gelijk. Als iemand de vaccinatie wil, ieder zijn eigen waarde. Ik ben iemand die het niet wil.

Laura
10 maanden geleden

Hoi Hanneke, precies dit is wat ik bedoel. Iemand in zijn waarde laten. Prachtig dat jij er ook zo over denkt.