Wat is holisme


Steeds meer mensen praten over holisme, holistisch leven of een holistische lifestyle. Wat houdt holisme nou eigenlijk in is een vraag die ik vaak hoor.

 

Holisme is afgeleid van het Griekse woord Holos dat het geheel betekent. En dat is exact wat holisme is, het geheel van alles. Holisme is niet zweverig en wordt op allerlei gebieden toegepast, zelfs in de wetenschap.

 

Holisme is een overtuiging waarin de verbinding tussen alle zaken centraal staat. Er wordt gekeken naar het geheel van alles. Als dit een mens betreft, worden verstand, lichaam, gevoel, energie, de ziel en het eigen systeem (ik kijk dan naar het gezin van herkomst en huidig gezin) aan elkaar verbonden. 

 

Door op deze manier te kijken en te ervaren kunnen de oorzaken van bijvoorbeeld bepaald gedrag of aangenomen patronen, ziektes of gedragsproblemen worden gevonden. Door vervolgens met de oorzaak aan de slag te gaan, zullen de symptomen die gevolg waren van de oorzaak verminderen of geheel verdwijnen.

 

Door de blokkade van de oorzaak te verwerken, kun je patronen doorbreken, gaat je energie weer stromen en kom je emotioneel weer in evenwicht.

 

Een klein voorbeeld uit de praktijk ter verduidelijking:

Jet heeft een zeer gevoelige blaas, ze heeft er steeds last van. Als Jet bij mij in de praktijk komt, ga ik samen met haar kijken wat haar gevoelige blaas haar wil vertellen.

 

De blaas staat onder andere voor onzekerheid. Ik vraag haar vervolgens of ze weleens onzeker is en of ze een specifieke situatie waarin zich dit uit kan uitleggen. Ze vertelt dat ze het lastig vindt om een presentatie te houden op haar werk, dan wordt ze helemaal zenuwachtig en moet ze steeds plassen.

 

Vervolgens vraag ik haar naar een gebeurtenis van vroeger die ze nog goed weet. Jet vertelt over dat ze een spreekbeurt moest houden over haar kat. Jet was al erg zenuwachtig en begon te stotteren. Kinderen uit haar klas lachten haar uit pestten haar er vervolgens mee.

 

Hier is het aangenomen patroon ontstaan waar Jet last van heeft als ze een presentatie moet geven. Op het moment dat Jet weer in zo'n situatie komt, voelt zij een trigger en gaat zij in haar gevoel terug naar het meisje van 10.

 

Nu die situatie helder is, kunnen we de blokkade die toen is opgelopen gaan opheffen. Dit doe ik veelal door het opstellen van een affirmatie en een acupressuur oefening in combinatie met aromatherapie of een Bach Bloesem remedie.

 

Middels deze sessie verbind ik alles van Jet aan elkaar, met als gevolg dat haar onzekerheid plaatsmaakt voor zelfvertrouwen, dat ze mag zijn zoals ze is, ook als het presenteren even niet goed gaat. Dit zorgt voor verlichting bij Jet, waardoor zij veel minder moeite heeft met presenteren. Na een aantal weken blijkt ook dat ze minder last heeft van haar blaas en ze geen last meer van blaasontstekingen heeft gehad sinds onze sessie.

 

We kunnen vervolgens nog dieper gaan kijken, naar bijvoorbeeld het systeem van Jet. Heeft zij van haar ouders wel voldoende bevestiging of aanmoediging ontvangen? Mocht zij zijn wie ze was van haar ouders? Als hier blokkades worden ontdekt is het ook zeer waardevol om als aanvulling een familie opstelling te doen.

 

 

Dit voorbeeld is slechts ter verduidelijking. Ik ben geen arts. Raadpleeg bij psychische en fysieke problemen ook steeds een arts. Holistische therapie, aromatherapie en Bach Bloesem therapie zijn geen vervanging voor de reguliere geneeskunde.

 

Ik, als holistisch coach, kijk dus niet alleen naar het probleem dat jij aangeeft tijdens het intakegesprek, ik kijk naar alle facetten eromheen en probeer samen met jou de oorzaak te vinden van het probleem.

 

Ik ben een luisterend oor, ik geef je tips en handvatten en bovendien zorg ik voor ruimte in jou, zodat jij tot eigen inzichten en mogelijkheden kunt komen. Het doel van mijn coaching is altijd om de oorzaak van het probleem te vinden en de blokkades die hieromheen zich bevinden te doorbreken.

 

Tijdens het coachen maak ik onder andere gebruik van aromatherapie, Bach Bloesem remedies en massages. Dit zijn ook alle drie holistische methodieken.