Kinderen en hun systeem

Wij maken allemaal deel uit van bepaalde systemen. We zijn onder andere deel van ons familiesysteem, waarin wij allemaal ons eigen plekje hebben. Zo hoort een ouder boven het kind op een plek te staan en broertjes en zusjes naast elkaar.

 

In de praktijk gaat dit vaak echter anders. Een kind voelt zich bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het geluk van diens ouder en wil de ouder helpen waar het kan. Hierdoor komt het kind naast de ouder te staan en kan het kind niet ontvangen wat een kind nodig heeft, bijvoorbeeld zorg of onbezorgdheid. Als je op een andere plek staat dan dat je hoort te staan, kan dit gevolgen hebben voor allerlei patronen in je leven.

 

Als je bijvoorbeeld gewend bent geraakt je vader of moeder te verzorgen, kan dit ertoe leiden dat je het lastig vind om hulp te vragen. Je bent immers gewend zelf alles op te lossen en te verzorgen.

 

Door goed te kijken naar op welke plek jij staat, komt er veel bewustwording in je vrij. Door die bewustwording kun je methodieken inzetten, waardoor jij weer op jouw plek terecht komt. Dit kan ook als bepaalde familieleden er niet meer zijn.

 

Voor een kind is het heel belangrijk dat zij op de kindplek opgroeien. Door het gedrag van het kind te analyseren, kun je erachter komen op welke plek hij of zij in het systeem van herkomst staat.

 

Om jezelf of het kind terug op de eigen plek te krijgen, zet ik onder andere familieopstellingen, Bach Bloesem therapie en acupressuur in. Al naar gelang het past bij de cliënt.

 

Wil je meer weten over systemen en de plek in het systeem? Dan is het boek De Fontein - Vind je plek van Els van Steijn goed om te lezen. (ISBN 978-94-92331-32-8). Zoek je begeleiding om jezelf of jouw kind weer op de eigen plek te krijgen? Neem gerust contact met me op, ik begeleid je graag tijdens dit proces van heelwording.