Vuurkinderen


Een vuurkind is verbonden aan het element vuur. Het ervaart via het lijf en de zintuigen. ‘Eerst voelen, dan luisteren’, is vaak het motto van een vuurkind.

 

Het zijn veelal kinderen die houden van sporten en bewegen, dit hebben ze ook nodig. Het zijn krachtige kinderen, houden van actie, zijn fysiek ingesteld en hebben het snel warm, warme voeten en warme handen. Ze doen vaak overal zo snel mogelijk hun schoenen uit.

 

Vuurkinderen hebben een behoorlijk temperament. Ze kunnen snel boos worden en zijn de boosheid vaak snel weer kwijt. Een vuurkind houdt van knuffelen en aanraken.

 

Door middel van een knuffel of een massage voelt het kind beter dat je van hem of haar houdt dan door het alleen te zeggen. De holistische massage is heerlijk voor een vuurkind. Je kunt naast coaching, ook een losse massage boeken voor zowel jezelf als je kind. Wil je zelf leren hoe je deze massage geeft? Volg dan de cursus.

Vuurkinderen zijn soms moeilijk te benaderen, en zorgen graag voor zichzelf. Ze hebben moeite met beperkingen en begrenzingen, gebruiken wel eens krachttaal. Ze horen je meestal gewoon niet als je zegt dat ze iets niet moeten doen, het vuurkind voelt op zo'n moment enkel de noodzaak om te ervaren.

 

Dit is de reden dat vuurkinderen vaak over grenzen heengaan. Een vuurkind kan niet makkelijk gevaar inschatten, en neemt vaak risico's zonder dat ze het doorhebben. Als ouder van een vuurkind is dit niet altijd gemakkelijk. Het kind luistert niet naar jouw waarschuwingen en gaat impulsief op zijn doel af. Het helpt als ouder al om je er bewust van te worden dat jouw vuurkind niet met opzet niet naar jou luistert. Het kind heeft alleen een andere manier van benadering nodig.

 

Vuurkinderen vertonen vaak grensoverschrijdend gedrag, omdat ze hun eigen grenzen willen leren kennen. Als het kind beter in zijn element zit, zal dit minder worden. Het grensoverschrijdende gedrag zorgt vaak voor gedragsproblemen. Als de oorzaken van de gedragsproblemen zijn gevonden en je hiermee gaat werken, is het belangrijk dat er heldere, haalbare en liefdevolle grenzen worden gesteld.

 

Vuurkinderen zijn vaak gespierd. Ze houden van sport en activiteiten. Ze klimmen snel in een touw of boom en zijn graag in de buitenlucht. Dit hebben ze ook nodig. Zet je een vuurkind een hele dag achter een tablet of televisie, kan hij of zij zijn energie niet kwijt, met als gevolg grensoverschrijdend gedrag of zelfs gedragsproblemen. Simpelweg omdat er teveel energie aanwezig is.

 

Het zijn soms wat drukkere, fysieke kinderen. Het zijn vaak vuurkinderen die ook hoogstimulatief zijn, strong willed. Deze combinatie zorgt nogal eens voor een uitdaging in het gezin. Dit is ook de reden dat ik het traject Vuurkind - Strong Willed HSP specifiek aanbied. Het kan behoorlijk vermoeiend zijn, voor het kind zelf en het hele gezin, om met deze eigenschappen om te gaan, zeker als hij of zij niet in zijn 'element' is.